Digital teknologi, mobilitet og materialitet: Tekster og tekstuelle praksisser i bevægelse - Helle Pia Laursen; Kristine Kabel; Helle Rørbech (Acta Didactica Norden)
I denne temaartikel sætter vi fokus på tekster og tekstuelle praksisser i skolens førstesprogsfag forstået som de regionale standardsprog. Vi identificerer og diskuterer forandringsprocesser forbundet med digital teknologi, mobilitet og materialitet, tre temaer, som vi ser som betydningsfulde for at forstå og undersøge forandringer af tekster og tekstuelle praksisser i skolens førstesprogsfag. Vi spørger, hvilke muligheder og udfordringer digital teknologi, mobilitet og materialitet kan føre med sig i forskning, og hvad disse forandringsprocesser betyder for vores didaktiske tænkning om tekster og tekstuelle praksisser i skolens førstesprogsfag. De digitale teknologier er nok det, der mest markant lige nu – ikke mindst i lyset af opkomsten af chatbots og andre AI-teknologier – påvirker de tekstuelle praksisser i og uden for skolen og dermed også sætter nye dagsordner i førstesprogsundervisningen. Digital teknologi har også mobile og materielle dimensioner, der inviterer til en opmærksomhed på, hvordan forskellige tekster og teknologier cirkulerer og indgår i forskellige konstellationer af mennesker, artefakter og ideer, der bidrager til at transformere tekstuelle praksisser og skabe nye sociale identiteter for eleverne som læsere og skrivere – og for deres lærere. Samtidig skaber den menneskelige mobilitet også behov for nye kommunikationsformer, der faciliteres af de digitale muligheder og åbner for forskellige former for tekstuel hybriditet, som så igen sætter sig materielle spor. Med artiklen ønsker vi at invitere til en fælles nordisk afsøgning af aktuelle tekstuelle forandringsprocesser i et fagdidaktisk perspektiv, der kan bidrage til videreudvikling af forskning og af den pædagogiske praksis i førstesprogsfagene