MERKEZİ PLANLAMADAN SERBEST PİYASA EKONOMİSİNE GEÇİŞ SÜRECİNDE TASARRUF YATIRIM İLİŞKİSİ - Uğur Adıgüzel (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Makroekonomik büyümenin temel dayanağı olan yatırımları artırmak politika yapıcılartemel hedeflerinden biridir. Merkezi planlamadan serbest piyasa ekonomisinegeçen geçiş ekonomilerinde yatırımların finansman kalitesi önemli bir tartışmakonusudur. Bu çalışmada 1995-2016 döneminde Sırbistan ekonomisindeFeldstein-Horioka bulmacası bağlamında yurtiçi yatırımların ne kadarınınyurtiçi tasarruflarla finanse edildiği Bai-Perron (2003) tarafındangeliştirilen yapısal kırılmaları dikkate alan eşbütünleşme testi ilearaştırılmıştır. Ampirik analizler sonucunda kırılma tarihleri 2002 ve 2009yılları bulunmuş ve analiz periyodu 3 döneme ayrılmıştır. Feldstein-Horiokabulmacasının 1995-2001 ve 2009-2016 döneminde geçerli olduğu, 2002-2008döneminde ise geçerli olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.