SÜHREVERDÎ’NİN HEYÂKİLU’N-NÛR’U NASIL ANLAŞILMALI?: DEVVÂNÎ VE DEŞTEKÎ ŞERHLERİ BAĞLAMINDA BİR İÇERİK ANALİZİ - Mehmet Fatih Arslan (İslami İlimler Dergisi)
Buçalışma, Celâleddin ed-Devvânî ve Gıyâseddin ed-Deştekî’nin,  Şeyhu’l-İşrâk Şihâbüddin es-Sühreverdî’nin Heyâkilu’n-nûradlı eserini yorumlama biçimlerine dair bir içerik analizidir. Bu analizintemel iddiası, her iki şârihin birbirinden tamamen farklı şerh yöntemlerini benimsediklerive bunun sonucu olarak iki ayrı yorumlama biçiminin ortaya çıktığıdır. Buaçıdan, Devvânî’nin yöntem olarak nazarve istidlali benimseyip Sühreverdî ve İbn Sînâ’cı yaklaşımı bir arada savunmayaçalışırken Deştekî’nin bunu şiddetle reddederek Şiî irfânî düşünce ileSühreverdî felsefesini mecz etme arayışı içerisinde olduğunu söylemekmümkündür.