Клінічне дослідження ефективності гідрогелевих пов’язок із лідокаїном у зменшенні запалення епізіотомної рани, післяпологового стресу та болю - M.B. Liashko; D.O. Govsieiev (Український журнал Здоров'я жінки)
Епізіотомія, подібно до інших хірургічних втручань, активує запальні процеси в організмі, залучаючи прозапальні маркери, такі як інтерлейкіни, цитокіни і простагландини. Болючі відчуття, пов’язані з епізіотомією, можуть впливати на фізичне та емоційне благополуччя матері, особливо з урахуванням індивідуальних факторів, таких як ступінь розрізу та наявність ускладнень. У післяпологовому періоді страх, тривожність та очікування болю можуть підвищувати рівень стресу та вплинути на емоційний стан породіллі. Емоційний стрес може змінювати сприйняття болю, підсилюючи дискомфорт, пов’язаний із розрізом. Підвищений рівень гормонів стресу може впливати на імунну відповідь і механізми запалення, що, своєю чергою, може впливати на процес загоєння епізіотомії.