(untitled) - Turgut Kaplan; Halil Taşkın; Mehmet Altın; Nurtekin Erkmen (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmanın amacı, turnuva süresince futbolcularda durumluk kaygıdüzeyinin müsabakalara göre incelenmesidir. Araştırmaya, yaşortalaması22,59±2,039 yıl , boy ortalaması1,77±7,361 m , vücut ağırlığıortalaması70,18±7,544 kg ve spor yaşıortalaması10,82±1,943 olan Türkiye Üniversite SporlarıFederasyonu bünyesindeki, üniversiteler arasıfutbol B liginde yer alan Selçuk Üniversitesi futbol takımından 22 amatör futbolcu gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmada, futbolcuların kaygıdüzeyini ölçmek için Spielberger ve arkadaşlarının geliştirdiği Durumluk Sürekli Anksiyete Envanteri State Trait Anxiety Inventory STAI kullanılmıştır. Futbolcuların turnuva öncesi – sonrası, 1. Maç öncesi – sonrası, 2. Maç öncesi – sonrası, 4. Maç öncesi – sonrası, turnuva süresince müsabakalar öncesi ve müsabakalar sonrasıdurumluk kaygıpuanlarıarasında istatistiksel olarak anlamlıbir farklılık olduğu tespit edilmiştir P0,05 . Sonuç olarak, futbolcularda meydana gelen kaygıseviyesinin müsabakanın önemine göre değiştiği ve müsabaka öncesi süreçte kontrol altına alınmasıiçin psikolojik desteğin verilmesi gerektiği düşünülmektedir.