Temporomandibular Eklem Düzensizliği Bulunan Hastalarda Kulak Semptomları Prevelansının Araştırılması - Aydın Keskinrüzgar; Günay Yapıcı Yavuz; Mahmut Koparal; Mustafa Utkun; Göksel Şimşek Kaya (Selcuk Dental Journal)
Amaç: Temporomandibular eklem düzensizliği bulunan hastalarda temporomandibular eklem, çiğneme kasları ve ilişkili olduğu yapılarda çeşitli semptomlara sebep olabilmektedir. Yakın komşulukta olduğu yapılardan olan kulakta kulak ağrısı, kulak çınlaması, kulakta dolgunluk hissi, kulak kaşıntısı, işitmede azalma, baş dönmesi, denge kaybı gibi semptomlara neden olabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, Temporomandibular eklem düzensizliğine eşlik eden kulak semptomları prevelansının değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntemler:Retrospektif çalışma Ocak 2017-Aralık 2017 tarihleri arasında Adıyaman Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi AD’na TME bölgesinde ağrı ve/veya disfonksiyon şikayeti ile başvuran 214 hasta ile planlandı. Hastaların seçimi TMD/ATK’ye göre yapıldı. TMD teşhisi konan hastalarda kulak ağrısı, kulak çınlaması, kulakta dolgunluk hissi, kulak kaşıntısı, işitmede azalma, baş dönmesi, denge kaybı semptomlarının varlığı araştırıldı. Hastalara kulak semptomlarını var veya yok şeklinde değerlendirebilecekleri formlar dolduruldu. Semptomların şiddeti ile bilgi edinilmedi. Bulgular:214 TMD hastasının 65’inde kulak semptomuna rastlanmadı. 149 hastada ise en az bir kulak semptomu gözlendi. 149 hastanın 117’sinde kulak ağrısı (%78.5), 77’sinde kulak çınlaması (%51.7), 56’sında kulakta dolgunluk hissi (%37.6), 50’sinde kulak kaşıntısı (%33.6), 3’ünde işitmede azalma (%2), 61’inde baş dönmesi (%40.9) ve 50’sinde denge kaybı (%33.6) tespit edildi. 149 hastanın 120’i kadın (% 80.5), 29’i erkektir. (%19.5)Sonuçlar:TMD’ye kulak semptomları arasında en fazla kulak ağrısı, ikinci sırada kulak çınlaması ve en az ise işitmede azalma eşlik etmektedir. Anahtar Kelimeler:TMD, kulak semptomları, kulak ağrısı, kulak çınlaması