تحلیل روند تغییرات آبدهی رودخانه های شمال حوضه رودخانه دز با استفاده از روش TFPW-MK - حسن ترابی پوده; صمد امامقلی زاده (پژوهش‌های حفاظت آب و خاک)
مدیریت و بهره‌برداری صحیح رودخانه‌ها مستلزم برآورد صحیح دبی رودخانه‌ها می‌باشد. با توجه به اهمیت رودخانه دز در منطقه لرستان، در تحقیق حاضر روند تغییرات دبی جریان در ایستگاه‌های هیدرومتری شمال حوضه رودخانه دز در سه مقیاس ماهانه، فصلی و سالانه با استفاده از روش من- کندال پیش سفید شده بدون روند مورد بررسی قرار گرفت. داده‌های مورد استفاده شامل داده‌های آبدهی رودخانه‌های 14 ایستگاه هیدرومتری در دوره 40 ساله آماری(2009-1969) در محدوده مورد مطالعه می‌باشند. در این تحقیق ابتدا شیب خطی روند در داده‌های نمونه با استفاده از روش تیل- سن تخمین و سپس با استفاده از روش پیش سفید شده بدون روند اثر ضریب خودهمبستگی از داده‌ها حذف گردید و در نهایت روند تغییرات جریان با استفاده از آزمون من کندال مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان می‌دهد در مقیاس سالانه در بیش از 70 درصد از ایستگاه‌ها روند نزولی کاهش میزان جریان در سطح 5 درصد معنی‌دار است. در مقیاس فصلی بیشترین و کمترین تغییرات منفی روند مربوط به فصل بهار و زمستان بوده است و در سطح 10 درصد روند منفی آبدهی 10 ایستگاه معنی‌دار بوده است. در مقیاس ماهیانه بیشترین تغییرات منفی روند مربوط به فروردین ماه بوده بطوریکه در این فصل تعداد 8 ایستگاه دارای روند منفی در سطح 10 درصد معنی‌دار می‌باشد و کمترین تغییرات منفی روند مربوط به مهر ماه و بهمن ماه می‌باشد، بطوریکه در این ماه فقط تعداد 3 ایستگاه دارای روند منفی در سطح 10 درصد معنی دار می باشد.