Üniversiteli Sporcuların Spora Güdülenme Nedenlerinin İncelenmesi - Investigation Of The Reasons Of Sport Motivation In Collegiate Athletes - Oğuzhan Dalkıran; Cem Sinan Aslan (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmada amaç; üniversiteli kadın ve erkek sporcuların, spora güdülenme nedenleri ve bu nedenlerin cinsiyete göre farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesidir. Çalışmaya, 23 farklı üniversiteden yaşları 17-28 arasında değişen, farklı branşlardan 168 kadın, 222 erkek olmak üzere toplam 390 sporcu öğrenci katılmıştır. Veri toplama aracı olarak; Pelletier vd. tarafından 1995 yılında geliştirilen, Kazak (2004) tarafından Türkçe güvenilirlik ve geçerliliği yapılan, 28 maddeden oluşan Sporda Güdülenme Ölçeği (Sport Motivation Scale) kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde, SPSS (Ver.22) paket programında yer alan t-testinden yararlanılmıştır. Yapılan analizlerde anlamlılık düzeyi 0.05 olarak kabul edilmiştir.Sonuç olarak; kadın ve erkek sporcuların spora güdülenme nedenlerinin daha çok dışsal motivasyonel faktörlere bağlı olduğu ancak bu faktörlere verilen önem sırasının cinsiyet değişkenine göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.