ПРОЄКТУВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ CRM-СИСТЕМИ У СФЕРІ СТОМАТОЛОГІЧНОГО АДМІНІСТРУВАННЯ - Mariia Kozulia; Oleksandr Soldatko (Вісник Національного технічного університету "ХПÌ": Системний аналіз, управління та інформаційні технології)
У статті досліджуються особливості оптимізації та автоматизації адміністративних послуг у стоматологічних клініках. На основі аналізу сучасних підходів до управління медичними закладами визначено основні напрями вдосконалення роботи адміністративного персоналу, включаючи впровадження CRM-систем, використання електронного документообігу та цифрових рішень для управління даними пацієнтів. Важливим аспектом є забезпечення високої якості адміністративних послуг за ключовими критеріями, такими як оперативність, точність та доступність інформації. Дослідження показують, що ефективність роботи клініки багато в чому залежить від організації процесів, що стосуються запису пацієнтів, управління розкладом лікарів, зберігання медичних даних та комунікації з клієнтами. Разом із тим, у процесі роботи виникають численні виклики. На рівні організації основними проблемами є помилки адміністративного персоналу та недостатня інтеграція сучасних технологій. На технічному рівні зустрічаються проблеми, пов’язані з затримками передачі даних, несумісністю програмного забезпечення або ризиками втрати інформації через технічні збої. Для розв’язання цих проблем впроваджено інтегровані системи управління та вдосконалено існуючі процеси. Водночас важливо дотримуватися балансу між складністю систем і їхньою функціональністю. Надмірно складні рішення можуть створювати бар’єри для персоналу, а надмірно прості – не забезпечувати необхідний рівень ефективності. У статті пропонується підхід до проєктування адміністративних послуг, який поєднує використання сучасних технологій, таких як CRM-системи, автоматизація обліку пацієнтів та аналіз робочих процесів. Це дозволяє підвищити ефективність управління та забезпечити якісне обслуговування пацієнтів.