FLORİD İÇERİKLİ RESTORATİF MATERYALLERİN FLORİD SALIMI VE FLORİDLE YENİDEN YÜKLENEBİLME ÖZELLİKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - Nurhan Özalp; Aylin Akbay Oba; Mustafa Taştekin; Zehra Karaca; Tuğçe Özmen Derkuş (Selcuk Dental Journal)
Amaç: Bu çalışmanın amacı florid içerikli farklı restoratif materyallerin (Geleneksel cam iyonomer siman, İonofil U; Rezin modifiye cam iyonomer siman, Photac Fil Quick Aplicap; Cam hibrit restoratif materyal, Equia Forte; Cam karbomer, Glass Fil ve Giomer, Beautifil II) in vitro koşullarda florid salım özelliklerini ve floridle yeniden yüklenebilme kapasitelerini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Restoratif materyallerinin her birinden 16 adet disk şeklinde örnekler hazırlanmış, örnekler, deney periyodu boyunca 5 ml deiyonize su içeren polietilen tüplerde, 37°C’de bekletilmiştir. Örneklerin florid salım konsantrasyonları 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 14, 21 ve 28. günlerde ölçülmüş, 28. günde örneklere 4 dakika boyunca 2 ml % 1,23’lük Asidüle fosfat florid jel (İonite) uygulanmıştır. Daha sonra, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 14, 21 ve 28. günlerde materyallerin florid salım konsantrasyonları ölçülerek, floridle yeniden yüklenebilme kapasiteleri değerlendirilmiştir. Bulgular: İonofil U’nun ilk iki gün boyunca istatistiksel olarak diğer materyallerden daha fazla miktarda florid salımı ve floridle yeniden yüklenebilme kapasitesi gösterdiği belirlenmiştir (p<0,05). Takip eden 3, 4, 5, 6, 7, 14, 21 ve 28. günlerde ise Equia Forte’un istatistiksel olarak anlamlı düzeyde diğer materyallerden daha yüksek konsantrasyonda florid salımı ve floridle yeniden yüklenebilme kapasitesi gösterdiği tespit edilmiştir (p<0,05). Tüm deney periyodu boyunca, florid salım konsantrasyonu ve floridle yeniden yüklenebilme kapasitesi en düşük olan materyalin ise Beautifil II olduğu saptanmıştır (p<0,05). Sonuç: İonofil U ilk iki gün maksimum düzeyde florid iyonu salmasına rağmen, daha sonraki günlerde deney periyodu boyunca Equia Forte’un diğer materyallerden daha yüksek oranda florid salımı ve floridle yeniden yüklenebilme kapasitesi gösterdiği saptanmıştır.