Algılanan Çalışma Arkadaşları Desteğinin Genel İş Performansına Etkisi: Tıbbi Sekreterler Üzerinde Bir Araştırma - Hasan Gül; Aysel Arslan (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Günümüz çalışma yaşamında çalışan performansının iş performansına etki edeceği kanıtlanmış bir gerçektir. Bu nedenle örgütlerde ‘‘insan’’ kaynağı gittikçe artan öneme sahip bir üretim faktörü olarak değerlendirilmektedir. Sosyal bir varlık olan insan örgütsel yaşamda çalışma arkadaşlarıyla formel ve informel biçimlerde iletişim kurmaktadır. Her iki iletişim kanalında çalışma arkadaşları desteği örgütsel amaçlara ulaşabilmek için gerekli olan bir davranış şeklidir. Sosyal yaşamda güven, sevgi, saygı ve desteğe dayalı arkadaşlık ilişkileri gereksinimleri iş yaşamında benzer olarak hissedilmektedir. Olumlu bir duygu olarak algılanan çalışma arkadaşları desteği çalışanın işine yansıyarak işe bağlılığı ve iş doyumunu etkileyecektir. Bu sayede iş performansı artacak ve yapılan işten verim sağlanacaktır. Bu bağlamda yapılan araştırmada işyerindeki genel iş performansında çalışma arkadaşları desteğinin rolü ölçülmek istenmiştir. Anket yöntemiyle bir kamu kurumunda görev yapan tıbbi sekreterlerden toplanan veriler SPSS aracığıyla analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, çalışma arkadaşları desteğinin genel iş performansını olumlu yönde etkilediği hipotezini doğrulamaktadır. Tıbbi sekreterlerin çalışma arkadaşları desteği ile genel iş performansı arasındaki ilişkide pozitif yönlü bir korelasyon belirlenmiştir. Bu ilişkideki etki incelendiğinde ise çalışma arkadaşları desteğinde meydana gelen 1 birimlik artışın genel iş performansında pozitif yönde, 196’lık (% 1,96) bir artışa yol açtığı olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışma ile ortaya konmuş olan sonucun örgütsel davranış literatürüne katkı sağlaması ümit edilmektedir.