Metoda proračuna opterećenja i dinamičke putanje rukavaca koljenastog vratila motora - Nikola Žegarac (Vojnotehnički Glasnik)
Metodom proračuna opterećenja ležajeva za motore s unutarnjim izgaranjem, kojom se određuju podaci o funkciji i konstrukcijskim veličinama ležaja (dimenzije ležaja, debljina uljnog filma, sile na ležaj), može se saznati koji ležaj u motoru je najviše opterećen. Kod razmatranog tipa motora 6ASL-25D to je peti temeljni ležaj. Primjenom ove metode proračuna i Langovih aproksimativnih formula za Sommerfeldove značajke nestacionarno opterećenih. kliznih ležajeva uslijed potiskivanja SOp, te uslijed okretanja rukavca u ležaju S00 i kuta ß između hidrodinamičkih sila Fn i F0, riješen je problem tačnijeg opisa gibanja rukavca u temeijnom ležaju koljenastog vratila motora, pri čemu je posebno interesantan peti ležaj. Na tom ležaju pojavile su se velike razlike u dinamičkoj putanji u odnosu na druge ležajeve motora, a naročito kod povećanih zračnosti, što je posebno značajno za dijagnostiku istrošenosti ležajeva motora. Promjene veličine relativnog ekscentriciteta središta rukavca, kao parametra dinamičke putanje, više su izražene u donjoj polutki ležaja. To je, svakako, povezano s veličinama i položajem vanjskih sila F i hidrodinamičkih sila Fp i Fo. Rezultati koji su dobiveni ovom metodom proračuna mogu korisno poslužiti proizvođačima kliznih ležajeva za motore i klipne kompresore.