Yeni doğan dudak damak yarıklı bebeklerin alçı modellerinin değerlendirilmesi - Merve Göymen; Eren İşman; Rıdvan Okşayan; Tolga Topçuoğlu (Selcuk Dental Journal)
Amaç: Dudak ve damak yarıkları baş-boyun bölgesinin sık görülen konjenital malformasyonları arasındadır. Bu çalışmada Gaziantep Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı’nda tedavi edilen dudak damak yarıklı hastalarının cinsiyet, yaş, yarık tipi, anterior yarık genişliği, midpalatal ve posterior palatal genişliklerine göre değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntemler: Çalışmada kliniğimize gelen 39 dudak damak yarıklı hastanın kayıtları kullanıldı ve yaş, cinsiyet, yarık tipleri değerlendirildi. Analiz için alçı modeller üzerinde ölçümler yapıldı. Kullanılan referans noktaları; c, c’ noktaları (kaninler bölgesi), t, t’ noktaları (tüber noktaları), g, g’ noktaları (c ve t noktaları arası mesafenin orta noktası) olarak belirlendi.Bulgular: Çalışmaya dâhil edilen bireylerin %24ü (n=9) çift taraflı dudak damak yarıklı, %20si (n=8) izole damak yarıklı, %56sı (n=22) tek taraflı dudak damak yarıklı idi. Çift taraflı dudak damak yarıklı bireylerin yaş ortalaması 24.33±24.69 gün, izole damak yarıklı bireylerin yaş ortalaması 68.37±58.04 gün, tek taraflı dudak damak yarıklı bireylerin yaş ortalaması ise 31±30.11 gündü. Çift taraflı dudak damak yarıklı bireylerin %66.7si (n=6) erkekti. Grubun anterior yarık genişliği ortalama olarak 13.23±3.06, midpalatal genişliği 32.67±3.58, postpalatal genişliği 29.25±2.78 mm idi. İzole damak yarıklı bireylerin %37.5’i (3kişi) erkekti. Grubun anterior yarık genişliği bulunmamaktaydı. Midpalatal yarık genişliği 30.71±2.11, postpalatal genişliği 27.17±2.42 mm idi. Unilateral yarıklı bireylerin %54.5i (12kişi) erkekti. Grubun anterior yarık genişliği 10.14±3.12, midpalatal genişlik 35.74±3.05, postpalatal genişlik ise 31.35±3.22 mm idi.Sonuç: Tek ve çift taraflı dudak damak yarıkları erkeklerde, izole damak yarıkları ise kızlarda daha çok görüldü. Anterior yarık genişliği miktarı çift taraflı dudak damak yarıklı grupta tek taraflı dudak damak yarıklı gruptan daha fazla olduğu görüldü. Ancak midpalatal genişliğin ve posterior palatal genişliğin tek taraflı dudak damak yarıklı bireylerde daha fazla olduğu görüldü. Kliniğimize en erken başvuran grubun çift taraflı dudak damak yarıklı bireyler, en geç başvuran grubun ise izole damak yarıklı bireyler olduğu tespit edildi. Kliniğimize başvuran, gerek Hotz plağı gerek nazal molding aygıtlarıyla tedavilerine başlanan hastaların uzun dönem takiplerinin yapılarak başlangıç değerleriyle karşılaştırılması düşünüldü.