Normal dalak ile splenomegalinin karşılaştırılması ve vücut kompozisyonu ile ilişkileri - Ömer Özçağlayan; Berrin Tuğtağ; Ramazan Uygur; Ozan Alper Alkoç; Veli Çağlar (Genel Tıp Dergisi)
Amaç: Sağlıklı bireyler ile splenomegali tanısı konmuş bireyler arasında, dalak büyüklüğünün karşılaştırılması ve dalak büyüklüğü ile vücut kompozisyonu arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Namık Kemal Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Anabilim Dalında abdominal bilgisayarlı tomografisi BT çekilen 81 hasta çalışmaya alındı. Hacim ölçümleri BT görüntüleri üzerinde Cavalieri prensibi ile yapıldı. Bulgular: Çalışmamıza katılan 53 birey sağlıklı dalak yapısına sahip iken, 28 birey splenomegali tanılı idi. Normal grupta dalak hacim ortalaması 179 cm, dalak uzunluğu 10.1 cm, genişliği 7.9 cm ve kalınlığı 4.5 cm olarak bulundu. Splenomegalili grupta ise, dalak hacmi 398 cm3, uzunluğu 13.4 cm, genişliği 9.8 cm ve kalınlığı 5.5 cm bulundu. Sonuç: Normal grubun aksine, splenomegalili grupta dalak hacmi, uzunluğu, genişliği ve kalınlığı ile vücut kompozisyonuna ait parametreler arasında herhangi bir ilişki saptanamadı. Bu nedenle splenomegali, vücut kompozisyonuna bağlı olmaksızın meydana gelen patolojik bir durum olarak kabul edilmelidir. Dalak hacmi ile dalak uzunluğu ve kalınlığı arasında güçlü bir korelasyonun olduğu tespit edildi. Bu bulgu dalak uzunluğunun, normal bireylerde olduğu gibi splenomegalili grupta da dalak hacminin belirlenmesinde etkili olduğu düşüncesini destekler