Charakterystyka miejscowego stanu zapalnego kości strzałkowej z materiału kostnego z Tell Masaikh (Syria) - Hanna Mańkowska-Pliszka; Jacek Tomczyk (Studia Ecologiae et Bioethicae)
Stany zapalne zwykle poprzedzają rozwój ogólnoustrojowych zmian. To, czy dana infekcja wywołująca taki stan ma szansę się rozwinąć, zależy od wielu czynników indywidualnych i środowiskowych. W materiale kostnym można prześledzić zmiany pozapalne. W związku z tym wykonano analizę makroskopową, radiologiczną i histologiczną górnej nasady kości strzałkowej prawej (caput fibulae) oraz zmianą w obrębie powierzchni stawowej skierowaną w stronę kości piszczelowej (facies articularis capitis fibulae). Materiał badawczy pochodził z wykopalisk prowadzonych w Tell Masaikh (Syria).