İskender Bey İsyanlarının Dinî Boyutu ve Papalıkla İlişkileri - İlir Rruga (Dini Araştırmalar)

(untitled)
Arnavutluk’un millî kahramanı olan İskender Bey, hem Osmanlı Devleti’nde bulunduğu süreç içerisinde iyi bir eğitim alarak Doğu kültürünü hem de Osmanlı Devleti’ne karşı isyan başlatması ile birlikte Batı devletleri ile kurmuş olduğu sıcak ilişkiler sonucu, Batı kültürünü yakından tanımış bir kimse olarak karşımıza çıkmaktadır. Osmanlı Devletinde belli mevkilere yükselmiş olmasına rağmen zaman içerisinde birtakım isteklerinin reddedilmesi, kendisine tanınan bazı ayrıcalıkların elinden alınması nedeniyle babasının hâkimiyet sürdürdüğü bölgeleri yeniden elde etme amacı doğrultusunda isyan etmiştir. İskender Bey’in, Osmanlı Devleti’ne isyan etmesinin arkasında yer alan ana nedenin anavatanı olan Arnavutluk’a dönme arzusu, şahsi menfaatleri ve Hıristiyan inancı ile ilgili olduğu şeklinde farklı görüşler ileri sürülmüştür. Osmanlı Devleti’ne karşı isyan etmesinden sonra Hıristiyan inancına dönmüş ve zamanında Osmanlı Devleti’nin en büyük düşmanı olan papalık ile yakın ilişkiler kurmuş, maddî ve askerî yardımlar almış olsa da isyanlarının dini kaynaklı olmadığı anlaşılmaktadır.