Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Avrupa Birliği Adalet Divanı Kararlarının Mülkiyet Sorunu Bakımından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hukukuna Etkileri - Ulaş Gündüzler (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
Avrupa Birliği’ne ancak insan haklarına saygılı devletler ve AB Hukuku’nun yüklediği yükümlülükleri üstlenebilecek devletler üye olabilmektedir. Türkiye’nin Avrupa kurumları ile olan güçlü ilişkileri ve AB üyeliği perspektifi, dolayısıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Avrupa Birliği Adalet Divanı kararları, gerek Türkiye gerek KKTC üzerinde Kıbrıs’taki mülkiyet sorunu bakımından hukuki vesiyasi sıkıntılar ortaya çıkarmaktadır. AİHM kararlarında, KKTC’nin devlet olarak tanınmadığına işaret ederek, 1974’ten sonra Kıbrıslı Rumların terk ettiği gayrimenkuller üzerinde KKTC’nin yaptığı devletleştirme işlemlerini tanımayı reddetmiş, Kıbrıslı Rumların mülkiyet haklarının ihlal edildiğine ve bu ihlallerden Türkiye’nin sorumlu olduğuna karar vermiştir. Avrupa Birliği Adalet Divanı da,Kıbrıs Rum Kesimi’nde oturum yapan mahkemelerin, Kuzey Kıbrıs’taki gayrimenkuller ile ilgili olan davalarda yargı yetkisine sahip olduğuna karar vermiştir. Bu gelişmeler KKTC’nin konuya ilişkin siyasi görüşlerini ve hukuki düzenlemelerini değiştirmesine sebebiyet vermiştir.