TÜRKİYE’DE GÖÇMEN ENTEGRASYONU: ZORLAŞTIRICILAR, KOLAYLAŞTIRICILAR VE ÖNERİLER - Hamza Ateş; Aslı Coşkun (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Bu makale, Türkiye’de göçmen entegrasyonu konusunda gerçekleştirilen bir alan araştırmasının sonuçlarını yansıtmaktadır. Araştırma kapsamında, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün merkez ve taşra teşkilatları ile göçmen nüfusunun en yoğun olduğu İstanbul ve Gaziantep illerinde bulunan yerel yönetim ve STK yetkilileri ile mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçları analiz edilerek Türkiye’de göçmen entegrasyonu konusunda ne gibi zorlukların olduğu, entegrasyonu kolaylaştıracak unsurların neler olduğu ve entegrasyon konusundaki zorlukların nasıl çözülebileceği ana başlıkları altında makalede özetlenmiştir. Araştırmanın temel sonuçları şöyle özetlenebilir: Türkiye’de göçmen entegrasyonu zorlaştıran unsurlar arasında göçmenlere yönelik olumsuz tutumlar ve davranışların yaygınlığı, dil sorunları, göçmenlerin zaman zaman görgü ve hukuk kurallarına uymamaları, ve güvenliğe dair endişeler öne çıkmaktadır. Göçmen entegrasyonu kolaylaştıran başat unsurlar ise Türkiye’nin kültürel çeşitliliği ve çok kültürlülüğe uyguluğu, göçmenlerin ucuz iş gücü olarak kullanılması, ve göçmennlerin çoğunluğunun Müslüman olmasıdır.