BİR KOBİ'NİN BANKA SEÇİM SÜRECİNDE ARALIK TİP 2 BULANIK AHP YÖNTEMİ UYGULAMASI - Melih Can; Ali Yıldız; Ufuk Aydoğmuş; Davut Karaman; Hacer Yumurtacı Aydoğmuş (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Bankacılık sektörü, dünya ekonomileri için hayati önem taşımaktadır. Daha geniş tanımları bulunmakla birlikte bankacılık sektörü, sigorta, risk sermayesi ve özel sermayeye odaklanan alt sektörleri de içeren daha büyük finansal hizmetler endüstrisinin bir alt sektörü olarak ifade edilebilmektedir. Söz konusu sektörün en önemli işlevlerinden birisi de, mevduat sahiplerinin varlıklarını korumak, kişilere ve işletmelere kredi vermektir. Bireyler bu hizmeti alabilmek için bir çok kriteri göz önünde bulundurmakta ve kendilerine en uygun bankayı seçerek, o bankayla çalışmaktadır. Özellikle küçük ve orta boy işletme (KOBİ)'lerin büyümesinin önündeki en büyük zorluğun finansmana erişim eksikliği olduğu bilinmektedir. Banka finansmanlarının KOBİ'lerin büyümesi için ana potansiyel dış finansman kaynağı olabileceği ve bu finansmanın sağlanabileceği bankayı hangi kriterleri baz alarak seçmesi gerektiği önem arz etmektedir. Bu doğrultuda çalışmada KOBİ'lerin banka seçimi aşamasında göz önünde bulundurdukları kriterler ve alt kriterler belirlenmiş ve Aralık Tip 2 AHP yöntemi kullaılarak en uygun alternatif bankanın seçimi gerçekleştirilmiştir.