Sosyal Medyada Nesneleştirme Aracılığıyla Mahremiyetin Reddi: Youtuberlar Üzerine Bir Değerlendirme - Bahar Kayıhan (Selçuk İletişim)
Medeniyetin gelişiminden, özellikle de modernliğin ortaya çıkışından itibaren mahremiyet toplumsal hayat açısından önemli bir konu olmuştur. Kitle iletişim araçlarının gelişimi ile birlikte ise ihlal edilen bir konu haline gelmeye başlamıştır. Haberler, reklamlar ve televizyon programları mahremiyet ihlalleri ile dolup taşar hale gelmiştir. Sosyal ağlar da, mahremiyet ihlallerine yeni bir boyut eklemiştir. YouTube ve benzeri ağlarda mahremiyet, yalnızca kurumlar tarafından değil kullanıcılar tarafından da gönüllü olarak ihlal edilir olmuştur. YouTuberların paylaşımlarının incelendiği bu çalışmada ise Fredrickson ve Roberts’ın kadınların izleyicinin bakış açısını fiziksel benliklerinin birincil görüşü olarak içselleştiklerine yönelik nesneleştirme kuramından yola çıkılarak, betimsel bir analiz gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak, yatak odaları da dâhil olmak üzere evlerinden çeşitli paylaşımlar yapan YouTuberların, yaşadıkları alanı mahrem olarak değerlendirmedikleri ve bulundukları/yaşadıkları mekânlar, aileleri, arkadaşları, ilişkileri, yabancılar, duyguları, bedenleri ve tercihleri hakkında mahrem paylaşımlar yaptıkları görülmüştür. Ayrıca, fiziksel benlikleri ile ilgili kaygı duyguları olduğu, YouTube’daki varoluşlarının da bu durumun bir etkeni olduğu, kaygı duyguları nedeniyle yeme bozuklukları yaşayabildikleri, dış beden farkındalıklarına karşın iç bedensel bir farkındalığa yönelik herhangi bir paylaşım yapmadıkları açığa çıkmıştır.