ELEKTRİK TÜKETİMİ VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİ: BRICS ÜLKELERİ İÇİN BİR UYGULAMA - Şerife Merve Koşaroğlu; Ahmet Şengönül (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Kullanımalanlarındaki artış enerji unsurunu büyüme ve kalkınmanın gereklerinden birihaline getirmektedir. Enerji kaynakları içinde, kullanım avantajları açısındanve çevresel etkilerinin diğer enerji kaynaklarına göre az olması nedeniyle elektrikenerjisi ön plana çıkmaktadır. Bu özellikleriyle dikkat çeken elektrik tüketimive büyüme arasındaki ilişkiyi inceleyen pek çok ampirik çalışma yapılmıştır. Buçalışmada, son dönem ekonomik büyüme hızları ve gelişme potansiyelleriyledikkat çeken BRICS ülkelerinde elektrik tüketimi ve ekonomik büyüme ilişkisiaraştırılmıştır. 1990-2014 dönemi yıllık verileriyle yapılan VECM nedenselliktest sonucu kısa dönemde elektrik tüketiminden ekonomik büyümeye, uzun dönemdeise ekonomik büyümeden elektrik tüketimine doğru ilişkinin varlığınıgöstermektedir.