Retroaktív trauma és a retroaktivitás fenomenológiája - Lajos Horváth (Elpis)
A tanulmány elsődleges célja a retroaktivitás fenomenológiai elemzésének és Freud retroaktív trauma koncepciójának összehasonlítása. A komparatív elemzést kiegészíti az a kérdésfelvetés, hogy vajon a testemlékezettel kapcsolatos kortárs kutatások hozzájárulnak-e a retroaktív trauma időszerkezetének fenomenológiai analíziséhez. A passzív szintézisekre és a testemlékezetre vonatkozó újabb kutatások fényében a tanulmány bevezeti az implicit-testi retroaktív ébresztés koncepcióját, amely a múlt és a jelen közötti immanens kapcsolatként értelmezhető. Ez a preintencionális mechanizmus a retroaktív trauma nem értelmezett emléknyomainak jelenbe törését írja le fenomenológiai szempontból.