Masalah luaran dalam pengajaran bahasa Malaysia kepada kakitangan akademik - Yahya Hussin (Journal of Modern Languages)
Tulisan ini adalah satu tinjauan sepintas lalu yang menyentuh persoalan pengajaran bahasa Malaysia kepada kakilangan akademik dengan mendasari pengalaman pengajaran terhadap kakitangan akademik Universiti Malaya yang mengjkuti Kursus Sijil Kecekapan Bahasa serta Kursus lmensif Bahasa Malaysia. Dalam tulisan ini, penulis sekadar akan melihar dan menyinggung persoalan-persoalan umum yang menyangkut dengan pengajaran dan kekesanan pengajaran selari dengan panggilan jiwa para pdajar, yang memuungkinkan wujudnya minat bclajar yang menJaiam serta menjadi landasan kukuh kepada terpenuhnya objektif pengajaran.