Нормативно-правове регулювання конкуренції на ринку банківських послуг - O. M. Lisovol; S. G. Naumenko (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
Розглянуто стан економічної конкуренції в банківській системі України. Зроблено огляд нормативно-правових документів Європейського Союзу та Сполучених Штатів Америки щодо регулюванню конкурентних відносин в економіці та запобіганню монополізації в цілому, та банківській системі, зокрема. Наведено думки дослідників та інституцій провідних країн світу щодо ризиків порушення конкуренції в банківській системі. Проаналізоване правове регулювання конкурентних відносин в законодавстві України. Виокремлено положення в «загальному» конкурентному законодавстві та «галузевому» банківському законодавстві щодо захисту економічної конкуренції. Здійснено аналіз основних видів порушень конкурентного регулювання та практики недобросовісної конкуренції в процесі надання банківських послуг. Досліджено норми законодавства, що повинні запобігати таким порушенням. Вказано на комплексність проблеми захисту економічної конкуренції серед банків, яка включає не тільки прямі порушення конкуренції (недобросовісна конкуренція, введення в оману споживачів банківських послуг, порушення регуляції щодо реклами), а й інші неправомірні адміністративні переваги деяким сегментам банківського ринку (зокрема, банків державного сектору). Окремо виділені питання створення перешкод суб’єктам господарювання та досягнення неправомірних переваг у конкуренції на ринку банківських послуг та нормативного регулювання банківської таємниці та конфіденційності інформації у фінансовій системі, що корелюється з положеннями антимонопольного законодавства щодо неправомірного збирання, розголошення та використання комерційної таємниці. Розглянуто регуляторні акти та аналітичні документи Антимонопольного Комітету України щодо поточного стану конкуренції в банківському секторі. Зроблені висновки щодо недостатності уваги та впливу регуляторних органів на конкуренцію в банківській системі, підвищення рівня концентрації в банківській сфері України з одночасним зниженням рівня конкуренції. Вказано на пряме порушення, на думку авторів, законодавства України щодо господарських та конкурентних відносин в окремих нормативних актах виконавчої влади.