DÜZEN Mİ DÜZENSİZLİK KAOS Mİ? ÖRGÜTSEL VARLIĞIN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ AÇISINDAN BİR DEĞERLENDİRME - Serdar Öge (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
İşörgütleri kısa zaman aralıklarıile değişiklik gösteren, yarının ne olacağının belli olmadığıve tahmin edilemediği bir kaotik kaosun yaşandığı ortamda faaliyette bulunmak zorundadırlar. İçinde faaliyette bulunulan ortamın sürekli ve hızlıbir biçimde değişiklikler göstermesi işörgütlerinin kaos ortamında yaşadıklarının bir göstergesidir. Bu kaotik ortamda ayakta kalabilen işorganizasyonlarıhem varlıklarınısürdürebilecekler hem de rekabetçi üstünlük sağlayabileceklerdir. Aksi takdirde sürekli değişen koşullara uyum sağlayamayarak yok olup gideceklerdir. Kaos anlamındaki düzensizlik, basit bir dağınıklık yada karmaşa değildir. Düzensizliği bu şekilde tanımlamak hem kaosu, hem de kaosun zıddıolan düzeni anlaşılmaz hale sokmaktan başka işe yaramayacaktır. Kaos kavramı, belirsizlik ve tahmin edilemez değişimle tanımlanmakta ve yeni bilimin önemli konularından sadece birini oluşturmaktadır.