MARKOV ANALİZİ İLE İNSAN GÜCÜ PLANLAMASI - Erkan Köse; Mehmet Kabak; Tolga Genç (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Bu çalışmada bir kamu kurumuna personel yetiştirmekle sorumlu olan ve dört yıllık eğitim hizmeti sağlayan bir okuldaki eğitim durumu incelenmiştir. Kamu kurumunun ihtiyaç duyduğu insan gücünün tamamı bu okuldan mezun olmaktadır. Bu çalışmanın başta okula alınacak öğrenci miktarlarının belirlenmesi olmak üzere çeşitli insan gücü planlama faaliyetlerinde sıhhatli veriler sağlayacağı değerlendirilmektedir. Çalışmada kamu kurumunun yetişmiş personel sıkıntısı yaşamaması için geleceğe yönelik olarak projeksiyonlar ortaya koyulmuştur. Çalışmada yöntem olarak yöneylem araştırması tekniklerinden Markov Analizi kullanılmıştır. Çalışmanın katkısı kamu kurumu için hayati öneme sahip gerçek bir probleme Markoz Analizi gibi bilimsel bir teknik yardımıyla çözüm önerilmesidir.