RUSLARIN TÜRK TOPRAKLARI ÜZERİNDE YAYILMASININ SEBEPLERİ ÜZERİNE BAZI DÜŞÜNCELER - Memet Yetişgin (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Rusların Türk topraklarıüzerindeki yayılmalarısiyasî, ekonomik, jeopolitik, dinî, kültürel ve askerî olarak birçok sebebe dayanmaktadır. Rusya’nın coğrafyasından idarecisine, din adamlarından politikacısına kadar her alanda ve her kesimde bir şeyler Rus topraklarını, Türk topraklarıaleyhine genişletmeye zorlamıştır. Bu yazıda, Rusların yayılmacıemellerini körükleyen motifler ve bu motiflerin tarihi süreçte Rus yayılmacılığına katkılarıbelirtilmiştir. Ruslar, coğrafik şartlar, tarihi gelişmeler, ihtiraslıidareciler, dinî motifler, büyük insan ve malzeme kaynaklarının baskısı, buna karşılık bu baskılara karşıkoyamayacak durumda sürekli zayıflayan Türk dünyasının tesirleriyle, on altıncıasır ortalarından başlayarak genişTürk topraklarınıele geçirmişlerdir.