KÖTÜLÜK PROBLEMİNE EPİKTETOS’UN MUTLULUK ÖĞRETİSİYLE BAKMAK - Mehmet Önal (Felsefe Dünyası)
Bu makalede, Roma Stoası temsilcilerinden biri olan Epiktetos’un (55-135), kötülük problemi (teodise) hakkındaki görüşleri değerlendirilecektir. Bununiçin önce, din felsefesinde kötülük probleminin genel anlamda açıklamasıyapılacak ve bu bağlamda, son yıllarda din felsefecilerinin yaptığı teodise ve savunmaayrımına dikkat çekilecektir. Daha sonra, insanlık tarihinde öne çıkan bazıdestan ve dinlerde geçen ve batı felsefe geleneğinde ortaya konan kötülük konusundakiyorumlar ele alınacaktır. İşte bu tarihi zeminde Epiktetos’un, Tanrı’nınvarlığı ve adaletini hedef alan eleştirilere karşı geliştirdiği bir nevi savunma olanmutluluk öğretisi onun eserlerinden yapılan alıntılara dayanarak işlenecektir.Makalenin sonuç bölümünde ise Epiktetos’un theodise görüşünün din felsefesinene gibi katkılar sağladığına ve ayrıntılarının neler olduğuna işaret edilecektir.