Yngre förskolebarns litteratursamtal - Hanna Thuresson (Nordisk Barnehageforskning)
Tidiga erfarenheter av litteratur sätter spår i den fortsatta litterata och språkliga utvecklingen, inte minst genom socialisering in i en skriftspråklig kultur. I förskolans kontext pågår litteraturaktiviteter där barn interagerar med andra barn i möten över böcker, digitala skärmar och material för berättande. I dessa möten skaffar sig barnen erfarenheter av andra barns sätt att förstå berättelsers struktur, litteraturens innehåll och hur innehållet kan delas. Artikeln vill bidra med kunskap om hur 1–2-åriga barn interagerar i möten med litteratur och varandra när pedagoger inte är involverade. Tidigare forskning visar att högläsning och litteratursamtal är väsentliga inslag i språkutvecklande undervisning, men det finns utmaningar för förskolans personal att möta barnens läsglädje på ett givande sätt. Med hjälp av en bred definition av litteratursamtal som betonar multimodal kommunikation analyseras observationer av barn som interagerar med varandra runt litteratur och material för berättande. Studien identifierar tre former av litteratursamtal: litteratursamtal med fokus på innehåll och identitet som läsare, litteratursamtal med fokus på handhavande av verktyg och litteratursamtal med fokus på bearbetning i lek. De tre identifierade formerna belyses med praktiknära exempel. Artikeln visar att litteratursamtalen inte är fixerade vid en verbal bearbetning av innehållet utan synliggör olika uttryckssätt för barn att visa sina perspektiv och kunskaper. Slutligen poängteras att barns multimodala litteratursamtal inte bara främjar olika strategier för läsning och berättelser utan även skapar förståelse för olika medier.