Beş Vakit Namazın Cemaatle Edasına Dair Fıkhî Görüşler ve Değerlendirilmesi - Mustafa Kisbet (İslami İlimler Dergisi)
İslamdininde beş vakit farz namazın toplu halde kılınması, Hz. Peygamber tarafındanönemle üzerinde durulmuş bir ibadet şeklidir. Vakit namazlarının cemaatlekılınmasına verilen önem bu şekilde toplu ibadetin farz, vacip veya sünnetolduğuna dair içtihatları ortaya çıkarmıştır. Bu hükümleri toplum (kifâî) ve fert (aynî) açısındanayıranlar da olmuştur. Cemaatlenamaz ile ilgili bu ihtilafların temelinde rivayet edilen hadislerin farklışekilde değerlendirilmesi yatmaktadır. Hadislerin bir kısmından cemaatlenamazın bir gereklilik olduğu ortaya çıkmakta iken, diğerleri cemaatle namazınferdi namaza üstün olduğuna işaret etmektedir. Fukahâ tarafından toplumda artanşekilde görülen genel ahlaki yozlaşma gerekçesi ile kadınların camicemaatlerine katılmalarına soğuk bakılmıştır. Beş vakitnamazın mescitlerde ikamesi ise, şart olmayıp, sünnettir. Cemaatle namazınmüstehap ve mekruh görüldüğü durumlarda ise, cemaatin sağladığı birlik ruhununkorunmasının amaçlandığı görülmektedir. Fakihler,ilgili hadislerdeki durumlara kıyas yaparak, bazı doğal olayları, sağlıkproblemlerini ve kişiye ciddi zarar verecek ya da huzurunu bozacak durumları,mescitlerdeki cemaate katılmaya mazeret olarak görmüşlerdir.