Üst dudak ve damakta lokalize pleomorfik adenom: İki olgu sunumu - Ahmet Altan; İbrahim Damlar; Saim Yanık; Mutan Hamdi Aras; Mehmet Yaldız (Selcuk Dental Journal)
Pleomorfik adenom tükürük bezlerinin en yaygın iyi huylu tümörüdür. Tümör damak, üst dudak, yanak, ağız tabanı, larinks ve trakeada görülebilir. Lezyonun tedavisi cerrahi olarak lezyonun çıkarılmasıdır. Cerrahi esnasında rezeksiyon geniş yapılmazsa ya da lezyonun kapsülü rüptüre olursa nüks edebilir. Bu çalışmanın amacı iki farklı klinikte tedavi edilmiş iki pleomorfik adenom vakasını ve tedavi seçeneklerini sunmaktır. Olgu 1: 31 yaşında erkek hasta Mustafa Kemal Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız-Diş ve Çene Cerrahisi kliniğine üst dudakta şişlik şikâyetiyle başvurdu. Hastanın klinik muayenesinde üst dudağının iç kısmında lokalize mobil, ağrısız kitle görüldü. Kitlenin yaklaşık iki yıldır mevcut olduğu öğrenildi. Lokal anestezi altında mukoza insizyonu yapılıp kitlenin tamamı çıkarıldı. Yapılan histopatolojik incelemeden sonra kitlenin pleomorfik adenom olduğu anlaşıldı. Hastanın 1 yıllık takibinde herhangi bir problemle karşılaşılmadı. Olgu 2: 23 yaşında erkek hasta Gaziantep Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız-Diş ve Çene Cerrahisi kliniğine damakta var olan şişlik şikâyetiyle başvurdu. Hastanın yapılan muayenesinde sağ palatinal molar bölgede şişlik görüldü. İnce iğne aspirasyon biyopsisi sonucunda lezyonun pleomorfik adenom olduğu öğrenildi. Lezyon lokal anestezi altında çıkartıldı. Yara bölgesi sekonder iyileşmeye bırakıldı. Çıkarılan lezyonun histopatolojik sonucu ilk teşhisi doğruladı. Hastanın üç aylık takibinde herhangi bir komplikasyon görülmedi. Pleomorfik adenom iyi huylu bir tümör olmasına rağmen nüks ya da malign transformasyon gösterebilir. Bu nedenle lezyon teşhis edildikten sonra cerrahi olarak çıkartılmalı ve hastalar uzun süre takip edilmelidir.