Mocne filmy i głębokie kompleksy. „Róża” Wojtka Smarzowskiego wobec „Jak być kochaną” Wojciecha J. Hasa - Agnieszka Morstin (Kwartalnik Filmowy)
Tekst jest analizą porównawczą filmów Róża Wojtka Smarzowskiego i Jak być kochaną Wojciecha J. Hasa jako utworów, które łączy temat związany m.in. z przemocą seksualną w czasie II wojny światowej. Uwzględniając kontekst historycznofilmowy ich powstania oraz przynależność do grupy filmów mierzących się z problematyką wojennej i powojennej traumy, autorka zwraca uwagę na dokonujące się na przestrzeni pięćdziesięciu lat zmiany języka filmowego oraz sposobu przedstawiania zjawisk przemocy (gwałty wojenne na kobietach). Ponadto analizuje wizerunek akowca w obu filmach, a także rolę i sposób konstrukcji bohaterki oraz jej miejsce w świecie przedstawionym.