بررسی علل مؤثر بر مرگ‌ومیر و بیماری‌زایی بعد از عمل جراحی قلب باز و عوامل مرتبط با آن در بیمارستان حشمتیه سبزوار از سال 2018 تا سال 2021 - حمید موحدزاده; مجید قدسی; منیژه یوسفی مقدم; مسلم منصوری; محمد صادقیان; علیرضا قربانی (مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار)
زمینه و هدف: بیماری قلبی- عروقی در حال حاضر از شایع‌ترین و جدیدترین بیماری‌های تهدیدکننده حیات در جهان است. با اینکه میزان مرگ‌ومیر ناشی از جراحی قلب در سراسر جهان رو به کاهش است اما مرگ‌های قابل‌اجتناب هنوز در بیماران کم‌خطر رخ می‌دهد. هدف مطالعه، تعیین علل مؤثر بر مرگ‌ومیر و بیماری‌زایی در این بیماران پس از جراحی قلب در بیمارستان حشمتیه سبزوار بود. مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی، کلیه موارد جراحی‌های عمل قلب باز بین سال‌های 2018 تا 2021 که در بیمارستان حشمتیه سبزوار انجام شده بررسی گردید. متغیر اصلی موردبررسی در این پژوهش، تعداد مرگ و نیز علت مرگ بیماران تا 30 روز پس از عمل جراحی قلب باز انجام‌شده می‌باشد. یافتهها: از بین 610 نفر از بیماران موردبررسی 43 نفر در 30 روز پس از جراحی دچار تب، 48 نفر از بیماران دچار سکته مغزی و 43 نفر نیز ترشح از محل عمل را ذکر کردند. 96 نفر در 30 روز پس از عمل فوت کردند و 77 نفر تحت اینتوباسیون قرار گرفتند. نتیجه‌گیری: باتوجه به موارد بالا اگرچه عوامل زمینه‌ای مانند سن و بیماری‌های قبلی در مرگ‌ومیر پس از عمل بی‌تأثیر نیست اما پیشگیری از ایجاد عفونت و تب و ترشح پس از عمل می‌تواند در کاهش درصدی از مرگ‌ومیر مؤثر باشد.