AHZÂB SÛRESİ’NDE HZ. PEYGAMBER’İN HANIMLARI’NA AİT HİTÂB’IN VE AHKÂM’IN ÖZEL OLUŞU - سناء سليمان أبو صعيليك (İslami İlimler Dergisi)
Bu çalışma, Nebî, sallâllâhu ‘aleyhi vesellem’in hanımlarına ait ahkâm âyetlerini araştırmayı ele almıştır. Buâyetler, Ahzâb sûresinde, onlara hitâbı özel kılmakta ve bu sûrede gelmelerininvesilesi olmaktadır. Sonra bu âyetlerin incelenmesi, bu ahkâmı sorgulayan veâyetlerin içinde biçimlendiği Kur’ân’ın benzersiz uslûbunun inceliklerinidestekleyen bir tefsir araştırmasıdır. Araştırmanın önemi, âyetlerin SeçkinNebî, sallâllâhu ‘aleyhi ve sellem’in hayatında büyük etkisi olan ve onları,ümmetin kadınlarının yollarına tabi olduğu uyulması gereken örnek kılmak içinbu topluluğa, ve Hz. Peygamber’in tebliğ ve risâlet yüklerini paylaşmasına,özen göstermesidir. Çünkü, onların, rıdvânullâhi ‘aleyhinne, hayatı, onlardanbaşkasının hayatında alışılmış olmadığı üzere, Allâh’ın doğrudan gözetiminetabi oluyordu. Sonra, çalışma onları özel kılan tarafın açıklaması ile örnekalmaya elverişli olan ve Nebî’in, en faziletli duâ ve en temiz selâm ona olsun,hanımları olarak onlara özel olanın arasının ayırt edilmesini işlemiştir.