TABİAT VE ŞUURDAN DAHA ÖTE VARLIK OLARAK İNSAN: ALİYA İZZETBEGOVİÇ'TE FELSEFİ ANTROPOLOJİ - Zübeyir Ovacık (Felsefe Dünyası)
Felsefe varlığa ilişkin bütüncül bir sorgulamadır. İnsan da söz konususorgulamanın hem bir öznesi; hem de bir problem olarak nesnesidir.Bu çerçevede felsefi antropoloji insan doğasını inceleyen felsefenin biralt disiplinidir. Bu makalede Aliya İzzetbegoviç’in insan doğasına ilişkinçözümlemeleri ele alınmaktadır. Aliya, insanı tabiata ve şuura indirgeyenmateryalist ve idealist bakış açılarının eleştirilerini yaptıktan sonra, insanailişkin üçüncü bir yolun imkanından söz etmektedir. Aliya, zıtların birliğidediği bu üçüncü yolun insanın hem fiziki; hem de metafizik boyutlarınıbirlikte ele aldığını belirtmektedir. Aliya’ya göre bu üçüncü yol, İslam’ıninsan doğasına ilişkin ortaya koyduğu sentezci sistemden ibarettir.