Örgütsel Açıdan Yolsuzluk: Kavramsal Yönü, Özelliği, İşletme Çevresi, Örgütsel Davranışve Örgüt Mimarisi Bağlamında Bir İnceleme - Sait Gürbüz; Onur Dikmenli (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmanın amacı, son yıllarda en çok konuşulan konulardan biri olan yolsuzluk olgusunu örgütsel açıdan incelenmektir. Bu amaçla bu çalışmada, öncelikle yolsuzluk ve yolsuzluk türlerinin kavramsal çerçevesi ortaya konulmuştur. Türkiye’yi hedef alan yolsuzlukla ilgili araştırmaların sonuçlarıve önemli bulgularına değinildikten sonra yolsuzluk konusu örgütsel açıdan irdelenmiştir. Büyük oranda, Luo tarafından geliştirilen modelden istifade edilerek yolsuzluk ve işletme çevresi kurumsal ve faaliyetsel çevre , yolsuzlukların sınıflandırılması, yolsuzluk ve örgütün mimarisi, örgütsel davranışve yolsuzluğa karşıörgütsel açıdan alınabilecek bazıtedbirler ortaya konulmaya çalışılmıştır.