TEMELCİLİK, UYUMCULUK VE SONSUZ GERİLEME PROBLEMİ - Fatih Öztürk (Felsefe Dünyası)
Bir inanca bilgi ve gerekçelendirme statüsü kazandırabilecek nedenlerzinciri ne tür bir yapıya sahip olmalıdır? Bilgi ve gerekçelendirmeninyapısı hakkındaki bu soruyla ilgili olarak şu üç seçenekten birisini kabuletmek zorundayız: sonlu, sonsuz veya sirküler. Agrippa’nın trilemmasıolarak da adlandırılan bu soru, bilgi ve gerekçelendirmenin yapısı hakkındaortaya koyabileceğimiz bu seçeneklerinden hangisinin doğru ya dakabul edilebilir olduğuna dair makul bir açıklama talep etmektedir. Sonsuzgerileme sorunu işte bu talebin nasıl ve ne şekilde karşılanacağı problemidir.Bu makalede, temelcilik-uyumculuk karşıtlığı ele alınarak, bu problemeilişkin ne temelciliğin ne de uyumculuğun çözümünün yeterli olduğuiddia edilecektir.