LIK SVEĆENIKA U NOVAKOVU ROMANU POSLJEDNJI STIPANČIĆI - Jasna Šego (Senjski Zbornik)
U članku se istražuje lik svećenika u Novakovu romanu Posljednji Stipančići (1899.). Izdvajaju se biskup Ćolić i kanonik Vukasović. Prvi se javlja u Valpurginu snu koji je motivira na pripovijedanje (Luciji) o epizodi u kojoj su ga zlobnici i zavidnici oklevetali i optužili da je zaveo djevojku iz ugledne obitelji, ali i o biskupovoj uspješnoj samoobrani. Drugi je lik kanonik Vukasović kao moralni i duhovni narodni autoritet, domoljub i borac za opće narodno dobro. Zaključuje se da se oba lika uklapaju u standarde koje je promicao Glasnik/Viesnik Đakovačke i Sriemske biskupije (a koji su vrijedili i koji su se mogli primijeniti u cijeloj Hrvatskoj) iz prve faze svojega izlaženja te da su u skladu sa življenim idealima biskupa Mirka Ožegovića u stvarnome svijetu tadašnjega Senja.