Türkiye Avrupa Birliği İlişkilerinde Zayıf Halka Kıbrıs-Weak Link In Turkey-European Union Relations: Cyprus - Nurdan Kuşat (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin garantör devlet gözetimi altında kurulan “Kıbrıs Cumhuriyeti”, Kıbrıs Rum kesiminin Türk kesimi üzerindeki baskılarını artırmasıyla ancak 1963’e kadar yaşayabilmiştir. Türkiye’nin Garantör Devlet statüsüyle gerçekleştirdiği 1974 Kıbrıs Barış Harekatı sonrasında ikiye bölünmüş, 1983 yılında da Ada’nın kuzeyinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) adıyla bağımsız bir Türk Devleti kurulmuştur. Bu oluşum “Kıbrıs Sorunu” olarak isimlendirilen, ekonomik ve siyasi boyutları ağırlıklı olan gelişmeleri uluslararası platforma taşımıştır. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) Kıbrıs Cumhuriyeti adıyla 1 Mayıs 2004’de AB’ne tam üye statüsüyle katılması ve Türkiye’nin AB macerasının hala sürüyor olması bu gerginliği son aşamaya getirmiştir. Bu çalışmada Kıbrıs Meselesinin Türkiye-AB ilişkilerini yönlendirme boyutu, AB’nin Türkiye için düzenlediği İlerleme Raporları ve AB Zirveleri’ndeki yansımalarıyla değerlendirilmektedir.