Przełomowe filmy w subiektywie Piotra Zawojskiego - Barbara Kita (Kwartalnik Filmowy)
Recenzja książki Piotra Zawojskiego zatytułowanej Wielkie filmy przełomu wieków. Subiektywny przewodnik, w której autor prezentuje przegląd ważnych - z jego punktu widzenia - filmów powstałych w ciągu ostatnich 16 lat, poczynając od Hołoty Kena Loacha (1990) po Tajemnicę Brokeback Mountain (2005) w reżyserii Anga Lee. Recenzentka podkreśla silnie subiektywny charakter przewodnika, a tym samym fakt, że dokonanie takiego wyboru najważniejszych filmów przełomu wieków, który zadowalałby wszystkich, jest raczej niemożliwe. Kita zwraca również uwagę na specyficzny sposób pisania autora o filmach, który sprawia, że jego subiektywne spostrzeżenia często przyjmujemy w czasie lektury za własne. Jedną z licznych wymienianych przez Barbarę Kitę zalet książki jest także to, że Zawojski czytelnie i z lekkością wprowadza do naszego słownika terminologię specjalistyczną oraz kanon nazwisk koniecznych dla wprawnego odczytania kultury, nie tylko filmowej (np. Sontag, Baudrillard, Virilio, Debord, Greenaway, Lynch czy Haneke). Autor przewodnika prowadzi również wartościową dla czytelnika refleksję nad kondycją obrazu audiowizualnego, statusem artysty oraz technologią. Recenzentka stwierdza, że refleksja ta – niejako ukrywająca się pod samą prezentacją filmów – jest właściwą treścią książki.