Saldırganlığı Önlemeye Yönelik Psiko-Eğitim Programının Lise Öğrencilerindeki Saldırganlığı Azaltmaya Etkisi - Yasemin Yavuzer; Ömer Üre (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu araştırmanın amacı, bir psiko-eğitim programının saldırganlığıazaltmadaki etkisini incelemektir. Araştırma, iki deney ve kontrol gruplu ön test, son test ve izleme modeline dayalıdeneysel bir çalışmadır. Çalışma, lise dokuzuncu sınıf öğrencileriyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın bağımlıdeğişkeni olan saldırganlık, Can 2002 tarafından Türkçe’ye uyarlanan Saldırganlık Ölçeği ile ölçülmüştür. Saldırganlık puanıyüksek olan gönüllü öğrencilerden her gruba 12 kişi atanmıştır. Saldırganlık ölçeği, deney ve kontrol gruplarına ön test olarak verilmiştir. Birinci deney grubunda yer alan öğrencilere “Ergenlere Yönelik Psiko-Eğitim Programı” ve öğretmenlerine “Öğretmenlere Yönelik Psiko-Eğitim Programı” EYP+ÖYP 12 oturum olarak uygulanmıştır. İkinci deney grubunda yer alan öğrencilere “Ergenlere Yönelik Psiko-Eğitim Programı” EYP uygulanmıştır. Kontrol grubuna ise herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Son test, deney grubu uygulamalarıbittikten sonra, izleme ölçümleri ise, deneysel uygulamaların bitiminden 2 ay sonra alınmıştır. Araştırmanın sonuçlarıaşağıda verilmiştir: 1.Ergenlere ve Öğretmenlere Yönelik Psiko-Eğitim Programının EYP+ÖYP öğrencilerin saldırganlık toplam, fiziksel saldırganlık, sözel saldırganlık, öfke, düşmanlık ve dolaylısaldırganlık puanlarınıazaltmada etkili olduğu ve bu etkinin iki ay sonra da devam ettiği bulunmuştur. 2.Ergenlere Yönelik Psiko-Eğitim Programının EYP öğrencilerin saldırganlık toplam, fiziksel saldırganlık, öfke ve düşmanlık puanlarınıazaltmada etkili olduğu ve bu etkinin iki ay sonra da devam ettiği, bunun yanısıra sözel ve dolaylısaldırganlık puanlarınıazaltmada etkili olmadığıbulunmuştur. 3.Ergenlere ve öğretmenlere yönelik EYP+ÖYP psiko-eğitim programına ve ergenlere yönelik psiko-eğitim programına EYP katılan öğrencilerin saldırganlık puanlarıkarşılaştırıldığında toplam puan ve tüm alt ölçek puanlarında anlamlıbir farklılık bulunmamıştır.