Okul Öncesi Öğretmenlerin Erken Okuryazarlık Uygulamaları - Ebru Deretarla Gül; Serap Özbek; Filiz Yurtal (Ana Dili Eğitimi Dergisi)
Bu çalışma erken okuryazarlık etkinlikleri kapsamındaki okul öncesi öğretmenlerinin uygulamalarının neler olduğunu belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çocukların okul öncesi dönemde erken okuryazarlığa ilişkin becerileri kazanmalarında okul öncesi dönemde uygulanan etkinlikler önemli bir yer tutmaktadır. Okuma, yazma, dinleme ve konuşma süreçleri de dahil olmak üzere dilin tüm bileşenlerinin gelişimini sağlayan etkinlikler erken okuryazarlık etkinlikleri olarak uygulanmaktadır. Çalışma grubunu Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel ve resmi eğitim kurumunda görev yapan 232 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Çalışmanın verileri araştırmacılar tarafından ilgili alan yazın incelenerek oluşturulan “Okul Öncesi Öğretmenlerin Erken Okuryazarlık Uygulamaları Anketi” ile toplanmıştır. Araştırma sonucunda, okul öncesi öğretmenleri etkinliklerinde sözel dil becerilerine, sözcük dağarcığı becerilerine, görsel algı becerilerine, yazı yazma öncesi becerilerine daha fazla önem verdiklerini, erken okuryazarlığın en önemli alt becerileri olan harf bilgisi, yazı farkındalık ve ses bilgisel farkındalığı daha az yer verdiklerini ifade etmişlerdir.