Girişimcilik ve Yenilikçilik Kavramlarının İktisadi Düşüncedeki Yeri: Joseph A. Schumpeter - Perihan Hazel Er (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Girişimcilik, küreselleşen günümüz dünyasında ekonomik gelişmede rol oynayan en önemli faktörlerden biridir. Girişimcilik ekonomik büyüme ve kalkınmanın motoru, yenilik ve yaratıcılığın kaynağıdır. Ekonomik açıdan girişimciliğin bu artan önemi, ekonomik teoride girişimcinin niteliklerinin ve rolünün ne olduğu ile ilgili bazısorularıda beraberinde getirmektedir. Ekonomik gelişmede girişimcilerin dinamik rolü üzerinde duran ve girişimciyi yenilikleri gerçekleştiren kişi olarak tanımlayan Schumpeter, buluşlar yoluyla girişimcilerin üretime getirdikleri yenilikleri, liberal kapitalist gelişmenin itici gücü olarak kabul etmektedir. Diğer bir ifadeyle Schumpeter teknolojik yenilikleri ve girişimcilik faaliyetlerini statik ekonominin üretken kaynaklarınıdinamik yeniliklere aktaran güçler olarak ele alır. Girişimciliğin yenilikçi faaliyetleri olarak ifade edilen bu gelişmeler ilk olarak Schumpeter tarafından ele alınmakla birlikte girişimcilik ve yenilikçilik kavramlarıfarklıiktisat okullarıtarafından farklı şekillerde yorumlanmıştır.Bu çalışma ilk olarak iktisadi düşünce tarihinde girişimciliğin ve yenilikçiliğin teorik temellerini oluşturan yorumlarıinceledikten sonra Schumpeter’in yenilikçi girişimci analizini irdelemektedir