BÜYÜK VERİ ANALİZİNDE YAPAY ZEKÂ VE MAKİNE ÖĞRENMESİ UYGULAMALARI - ARTIFICIAL INTELLIGENCE AND MACHINE LEARNING APPLICATIONS IN BIG DATA ANALYSIS - Muhammet Atalay; Enes Çelik (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bilgi teknolojilerinde yüksek hızda yaşanan gelişmeler ve internetkullanımının çok yaygın hale gelmesi ile birlikte, çeşitli platformlardabiriken verinin çeşitliliği ve hacmi de artmıştır. Büyük veri kavramı ile ifadeedilen bu verilerin işlenmesi ve anlamlı bilgilerin elde edilmesi, önemlisonuçlar elde edilebilmesine imkân vermektedir. Bu çalışmada, büyük verianalizinde yapay zekâ ve makine öğrenmesi tekniklerinin kullanımıtartışılmıştır. Başlıca yapay zekâ ve makine öğrenmesi teknikleri hakkındabilgiler verilerek, bu tekniklerin büyük verilerle yapılan uygulamalarındanörnekler verilmiştir. Başlıca olarak; kümeleme, sınıflandırma, yapay sinirağları, metin ve web madenciliği, fikir madenciliği ve duygu analizialanlarında büyük verilerle yapılan çalışmalar anlatılmıştır.