بررسی تأثیر حضور پرستار مدیریت‌کننده دقیق زمان ‌بر نتایج برگشت خودبه‌خودی جریان خون و دی اکسیدکربن انتهای بازدمی در بیماران ایست قلبی - حسین شهرآبادی; مجتبی راد; محمد رضا آرمات; مصطفی راد (مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار)
زمینه و هدف: کیفیت CPR عامل مهم تعیین‌کننده موفقیت احیا و میزان بقا می‌باشد. در همین راستا مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر حضور پرستار مدیریت‌کننده دقیق زمان حین عملیات قلبی ریوی انجام شد.مواد و روشها: مطالعه نیمه‌تجربی دوگروهه به مدت شش ماه بر روی 120 بیمار دچار ایست قلبی تنفسی در بیمارستان واسعی سبزوار انجام شد. در مرحله اول نمونه‌گیری (گروه کنترل)، عملیات احیا در کل بخشهای بیمارستان به روش رایج انجام می‌شد. در مرحله دوم مطالعه‌ یک نفر پرستار به اعضای تیم احیا اضافه شد که زمان دقیق انجام هر اقدام را طبق گاید لاین به شخص مربوطه اعلام می‌کرد. مقادیر ETCO2 و بازگشت جریان خون خودبه‌خودی بیمار با استفاده از مانیتورینگ ثبت می‌شد. داده‌ها با نرم‌افزار spss نسخه 26 تجزیه و تحلیل گردید.یافتهها: آنالیز متغیرهای اصلی مطالعه، میانگین و انحراف معیار ETCO2 در گروه کنترل (63/13) 21/20 و در گروه احیا در حضور پرستار مدیریت‌کننده دقیق زمان (83/15) 72/25 میلی‌متر جیوه به‌دست آمد که تفاوت آماری معنی‌داری بین دو گروه وجود داشت. میانگین تعداد فشردهسازی قفسه سینه در گروه کنترل و در گروه احیا در حضور پرستار مدیریت‌کننده دقیق زمان تفاوت معنیداری داشت. تفاوت آماری قابل‌توجهی در میزان برگشت خودبه‌خودی جریان خون به‌دست نیامد (42/0P=).نتیجه‌گیری: به دلیل بحرانی‌بودن شرایط احیا حضور پرستار مدیریت‌کننده دقیق زمان می‌تواند باعث انجام عملیات طبق گاید لاین و درنتیجه بهبود برخی پیامدهای احیا گردد.