Polskie oficjum o św. Jakubie Starszym - Jakub Kubieniec (Muzyka)
Artykuł dotyczy historii o św. Jakubie, której zapis zachował się w czternastowiecznym antyfonarzu kieleckim. Tekst oparty jest na apokryficznym żywocie apostoła, a w muzyce wykorzystano melodie skomponowane pierwotnie do historii o św. Wojciechu, św. Stanisławie i św. Jadwidze Śląskiej. Oficjum, napisane prozą i wierszem, najwyraźniej przez jakiegoś polskiego autora ok. 1300-50, nie zostało uwzględnione w Analecta Hymnica i być może dlatego było dotychczas pomijane przez polskich muzykologów.