VALORIFICAREA EDUCAȚIEI INTERCULTURALE ÎN POLITICILE EDUCAȚIONALE NAȚIONALE ȘI INTERNAȚIONALE - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte ale Educatiei)
Educația interculturală devine un instrument esențial pentru dezvoltarea unei societăți mai tolerante și mai coezive, în care diversitatea este percepută ca o resursă valoroasă. Analiza dimensiunii educației interculturale în politicile educaționale naționale și internaționale evidențiază nu doar necesitatea de a o valorifica în curricula școlară, ci relevă și importanța dezvoltării competențelor interculturale la toți actanții implicați în procesul educațional (cadre didactice, elevi, familie, comunitate). Integrarea valorilor și practicilor culturale diverse în toate aspectele procesului educațional trebuie realizată cu atenție și responsabilitate, ținând cont de specificul fiecărui mediu cultural, evitând implementările superficiale sau standardizate. Fără măsuri bine gândite și o înțelegere profundă a diversității, eforturile pot deveni contraproductive, conducând la stereotipuri și inegalități în locul incluziunii și respectului reciproc. Cuvinte-cheie: educație interculturală, competențe interculturale, diversitate culturală, politici educaționale, documente naționale și internaționale, curricula școlară, cadre didactice, elevi.