Fruktozdan zengin beslenen sıçanlarda istemli fiziksel aktivitenin metabolik ve kardiyak işlevlere etkisi - Selma Arzu Vardar; Necdet Süt; Nurşen Uzun; Orkide Palabıyık; Pınar Tayfur (Genel Tıp Dergisi)
Amaç: Fruktozdan zengin beslenme metabolik değişiklikler ve kardiyak hastalık riskini artırıcı etkiler oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı fruktozdan zengin beslenen sıçanlarda istemli fiziksel aktivitenin metabolik ve kardiyak işlevlerdeki etkilerini araştırmaktır.Gereç ve Yöntem: Erkek Wistar albino sıçanlar kontrol K grubu n=7 , on hafta boyunca fruktozlu içme suyuyla beslenen fruktoz F grubu n=7 ve fruktozlu içme suyuyla beslenerek istemli fiziksel aktivite yapan fruktoz-aktivite FA grubu n=7 olarak ayrıldı. Beslenme sürecinde grupların günlük sıvı alımları ve haftalık vücut ağırlıkları ölçüldü. Beslenme periyodu sonrasında kanda glukoz, trigliserit, total kolesterol, HDL, LDL düzeyleri enzimatik yöntemle, insülin, TNF-α ve IL-6 düzeyleri ELİSA metodu ile belirlendi. Kalpler Langendorff düzeneğine yerleştirilerek sol ventrikül gelişim basıncı, maksimum ve minimum sol ventrikül basınç değişim oranları dp/dt maks ve dp/dt min kaydedildi. Kalp, akciğer ve karaciğer ağırlıkları belirlendi. Bulgular: Kilo alımı FA grupta 95,1±14,3 gr , F grubu 109,0±6,6 gr ve K grubundan 113,4±10,9 gr daha az düzeydeydi p=0,04 ve p=0,03 . Karaciğer ağırlığı F grubunda 11,8±1,0 gr , K 9,7±1,3 gr ve FA 10,2±0,7 gr gruplarından yüksek bulundu p=0,01 ve p=0,01 . Serum glukoz, insülin, trigliserit, total kolesterol, HDL, LDL, TNF-α ve IL-6 düzeylerinde gruplar arasında farklılık bulunmadı. Kardiyak işlev açısından,dp/dt maks düzeyinin FA grupta 2351,6±442,2 , F grubu 1320,7±542,2 ve K grubundan 1756,5±468,7 yüksek olduğubelirlendi p=0,01 ve p=0,05 . Sonuç: Bu çalışma bulguları on hafta boyunca içme suyuna %10 oranında fruktoz eklenerek beslenen sıçanlarda istemli fiziksel aktivitenin kilo alımını azaltıcı ve kardiyak kontraktiliteyi artırıcı rol oynayabileceğini göstermektedir