ARTIRILMIŞ GERÇEKLİK YÖNTEMLERİ İLE KONUMSAL MOBİL KAMPÜS BİLGİ SİSTEMİ - Levent Sabah; Mehmet Şimşek (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Artırılmış gerçeklik (AG) görüntü, grafik, hologram,ses, konum vb. unsurların gerçek zamanlı olarak zenginleştirilerek oluşturulancanlı, doğrudan veya dolaylı fiziksel görünümüdür. Verilerin ve görüntüleringerçek dünya görüntülerine eklenmesiyle zenginleştirilmiş bir ortam oluşturanAG ilk kullanıma başlandığı yıllarda dijital araçların yetersiz kabiliyetleri sebebiylegelişimi sınırlı, kullanımı lüks, yapımı zahmetli bir teknoloji olarakgörülmekteydi. Günümüzdeki yazılım vedonanım alanındaki gelişmelerle birlikte uygulama alanı genişleyerek sanayi,eğitim, trafik, sağlık, spor, eğlence ve askeri alanlarda yaygın olarakkullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışmada artırılmış gerçeklik yöntemlerikullanılarak kampüs bilgi sistemlerinde kişilerin görsel açıdan daha canlı birsistem kullanmaları sağlanmıştır. Ayrıca binaların coğrafi konumları işlenerekkişinin bulunduğu konumun anlık koordinat değerlerine göre kampüs içigezintisini rahat bir şekilde gerçekleştirmesi sağlanmaktadır. Bunun içinkişinin mobil cihazına yüklenen bir mobil arayüz yazılımı ile bulunduğu konumve etrafındaki sisteme konumsal olarak eklenen bina ve diğer önemli nokta (poi– point of interest) bilgileri ekranda gösterilmektedir. İlgili noktalarınüzerine tıklandığında detayları görüntülenebilmektedir. Ayrıca görüntülememesafe aralığı artırılarak tüm kampüs içindeki noktalar görülebildiği gibi azaltılaraksadece yaklaşılan binaların nokta bilgileri de görüntülenebilmektedir.