BASEL KRİTERLERİVE TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜNE ETKİLERİ - İbrahim Arslan (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bankacılık ve finans sektörünün sınır tanımaz bir şekilde büyümesi ve küreselleşmesi üzerine bu sektörün belirli standartlara uygun olarak çalışmasıyönünde faaliyetlere girilmiştir. Bunun sonucunda Basel-1 ve Basel-2 kriterleri oluşturulmuşve birçok ülke tarafından benimsenmiştir. Türkiye de, Basel-2 kriterlerini 2009 yılından itibaren uygulamayıkabul eden ülkelerden biridir. Basel-2 kriterleri özellikle bankaların kredi verme şartlarınıağırlaştırmakta ve teminat konusunda işletmelere ağır şartlar getirmektedir. Bu şartlarıyerine getiren işletmeler daha kolay ve daha düşük faizle kredi bulabileceklerdir. Şartlarıyerine getirmekte zorlanan işletmeler ise krediyi daha çok teminat vermek suretiyle ve doğal olarak daha yüksek faizle alabileceklerdir. Kriterlerin uygulamasının yaklaşmasısebebiyle bankaların ve işletmelerin kendilerini buna hazırlamasıgerekmektedir. Ülkemiz açısından bankaların kendilerini Basel-2 kriterlerine hazırlamaya başladıklarıgörülmektedir. Ancak aynı şeyi işletmeler açısından söylemek mümkün değildir.